© Winston Design Collaboration

  • Pinterest
  • Instagram
  • Facebook

Bonbeach Renovation

This Bonbeach renovation in Melbourne’s bayside area involved completely gutting the existing home, and extending out the back.  What had been a rabbit warren of rooms has been transformed into a free-flowing, light filled family home.

‚Äč

Winston Design Collaboration was originally engaged for space planning – playing with various layouts and sizes of rooms to maximise space and flow.  Many of the walls in the original part of the home were retained, to keep costs down.  The existing lean-to at the back of the house, containing an awkward shaped living room, laundry, and kids play area was demolished, with a new extension containing the kitchen, meals area, family room, a study, and the laundry.

 

Once the new layout for the Bonbeach renovation was finalised, interior design commenced.  Detailed joinery drawings helped the clients understand what each room would look like when completed, and how much storage would be available.  This also allowed them to anticipate where they would store various items, how they would use the space, and make adjustments in advance to suit their needs.

 

Every room was updated using a simple palette of white, light timber, and concrete.  These neutral tones were then accented with pops of colour, such as the feature tiles in the bathroom, ensuite, and laundry, plus the homeowner’s vibrant artwork and belongings.

 

Practicality is a key focus for Winston Design Collaboration.  Good interior design should not only create spaces that look great, but they must also be functional, and make life easier for the inhabitants.  In this Bonbeach renovation, everyday cleaning and tidying is simplified with easy-clean, low maintenance surfaces.  The spacious new kitchen with walk-in pantry easily copes with the demands of a family with four children.  The bathroom and ensuite have abundant storage, and are fully tiled to protect walls from splashes.  Built-in joinery throughout the home makes keeping a tidy home easier.

 

The result of this Bonbeach renovation is a practical, bright, and airy family home.  The spaces are much more user friendly, and the clean lines and limited colour palette help to make the home feel larger than it actually is.